Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    TUPRS – TUPRS arıza nedeniyle İzmit tesisinde Hydrocracker ünitesinde 4 hafta üretime ara verecek. Şirket yaptığı
    açıklamada meydana gelen arıza nedeniyle, İzmir rafinerisinde Hydrocracker ünitesinde 4 hafta süreyle (19 Ağustos – 15 Eylül) üretime ara verilmesine karar verildiğini açıkladı. Şirket bu dönemde dizel üretimine diğer ünitelerin tam kapasite kullanımı ile devam etmeyi, üretim kaybını ise ithalat yolu ile telafi etmeyi planlıyor. Açıklanan duruşun 2022 satış hacmi beklentisi üzerinde önemli etkisi olması beklenmezken, üretim kaybı nedeniyle yaklaşık 110 milyon dolar FAVÖK kaybı gerçekleşebileceği duyuruda yer almaktadır. Bu rakam 2022 FAVÖK tahminimizin yaklaşık %5’ine denk gelmektedir.
    ANSGR – Anadolu Sigorta’nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %93,2 artışla 10,77 milyar TL’ye yükseldi.
    ARMD – Armada Bilgisayar, siber ihlal ve saldırı simülasyonunda faaliyet gösteren Picus Security ile distribütörlük anlaşması imzalandığını bildirdi.
    BLCYT – Bilici Yatırım grup şirketlerinden olan BTD tekstilin 2 milyon metrelik sipariş aldığı ve alınan siparişlerin ciroya %20 ve karlılığa %25 katkı yapacağı bildirildi.
    BURCE – Burçelik ile Yapı Merkezi İnşaat arasında 4,15 milyon Euro tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık %63’üne karşılık gelmekte.
    GESAN – Girişim Elektrik’in %70 bağlı ortaklığı olan Europower’ın 0,86 milyon Dolar tutarında sipariş aldığı bildirildi.
    HEKTS – Hektaş, Özbekistan’da bitki besleme ve bitki koruma sektörlerine ilişkin üretim tesisi yatırımları yapılması planladığını bildirdi. Yatırım için yıllık yaklaşık 30.000 ton, organomineral gübre üretim tesisi içinse yaklaşık 150.000 ton üretim kapasitesi öngörülmekte.
    YEOTK – Yeo Teknoloji, Çamlıca HES ile 1,44 milyon Dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının %5.9’una karşılık gelmekte.
    TUKAS – Tukaş Gıda sermayesi 272,65 milyon TL’den %80 oranında bedelsiz olarak 218,12 milyon TL artışla 490,77 milyon TL’ye yükseltilecek. Düzeltilmiş pay fiyatı 8.92 TL.
    Bankacılık – TCMB kredi büyümesini ve ticari kredi faiz oranlarını sınırlayıcı yeni regülasyonlar açıkladı. 1) 2022 yılsonuna kadar kullandırılacak ticari kredilerin faizlerinin TCMB yıllık bileşik faiz oranının (güncel: %16,32) 1,4 / 1,8 katını aşması halinde, bu oranı aşan bankalar bahsi geçen kredi tutarının %20/%90’ı oranında menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Referans oranı ve katsayılarla hesaplanan bu faiz limitleri güncel olarak %22,85 ve %29,38 seviyelerinde bulunmaktadır. Bu değişiklikle ticari kredi faizlerinin %30’un altına çekilmesi amaçlanırken bankaların kredi getirileri ve marjları sınırlanacaktır. Kamu bankalarındaki düşük kredi getirileri düşünüldüğünde, bu değişiklikten özel bankaların daha negatif etkilenebileceğini tahmin ediyoruz. 2) Zorunlu karşılığa tabi ticari kredilerde önceden %20 oranında zorunlu karşılık ayrılması gerekirken, son düzenlemeyle bahsi geçen krediler için Bankalara kredi tutarının %30’u oranında menkul kıymet alma zorunluluğu getirildi. Bu değişiklikle hem kredi kullandırımında seçicilik hem de menkul kıymetlere olan talebin artırılması amaçlanmıştır. 3) 30 Aralık 2022 itibariyle 29 Temmuz 2022’ye kıyasla kredi büyümesi %10’u aşan bankalara aşan kredi tutarı kadar bir yıl boyunca menkul kıymet tutma zorunluluğu getirildi. 6A22 itibariyle takibimizdeki özel bankaların TL kredi büyümesi 2021 yılsonuna göre %38’e ulaşırken 2022 hedefleri %50’nin üzerinde (AKBNK ve GARAN) seviyelerdedir. Kamu bankalarında ise bu periyotta büyüme %24’e ulaşırken 2022 hedefleri sektöre paralel (VAKBN) ve yaklaşık %40 (HALKB) seviyelerindedir. Yılın ilk yarısındaki görece yüksek büyümeleri ve daha yüksek büyüme hedefleri nedeniyle bu karardan özel bankaların büyüme potansiyellerinin ve marjlarının daha negatif etkilenmesini bekliyoruz. 4) Harcama karşılığı kullandırılmayan krediler ise menkul kıymet tesisine zorunlu hale gelecektir. Bu değişiklikle, kredilerin amacına uygun kullanımı ve çekilen kredilerle döviz alımının engellenmesi amaçlanmıştır. Özetle, görece yüksek hacim büyümeleri ve kredi getirileri düşünüldüğünde, bu regülasyonlardan özel bankaların daha negatif etkilenmesini bekliyoruz. Ancak, yüksek TÜFE’ye endeksli menkul kıymet portföyleri ve enflasyondaki yukarı yönlü trend düşünüldüğünde bu kararların AKBNK ve YKBNK’nin karlılığına negatif etkilerinin elimine olacağını düşünüyoruz.

Yukarı